دمشق :
دمشق يكي از قديمي ترين شهرهاي جهان است كه زندگي به طور مستمر درآن جريان داشته است. اين شهر اززمان هاي قديم رتبه مهمي را درزمينه هاي علمي ، فرهنگي ، سياسي ، هنري ، تجاري و صنعتي به خود اختصاص داده است. نام هاي مختلفي كه اين شهر به خود گرفته نشان از اهميت آن داشته است.
شهر معطر(Al Fayha) ،الشام (Al Sham)، جولق (Jollag) يا مرواريد شرق كه امپراطور جوليان اين نام را برآن نهاد ، برخي از اين نامها هستند.
جاذبه های توریستی دمشق :
از مكانهاي ريارتي دمش ميتوان مرقد و مزار عقیله بنی هاشم زینب کبری (س) ، مقام و مرقد حضرت رقیه (س) ، شبستان جامع اموی كه در آن قبر و مقام حضرت هود(ع) و مقام حضرت خضر (ع) و مکان نزول حضرت عیسی (ع) و مقام و محل دفن سرحضرت یحیی (ع) در اين مسجد قرار دارد.
و دروازه هاي اين شهركه باب توما در سمت شمال شرقی ، باب الفرادیس در سمت شمال ، باب السلام در سمت شمال ، باب الجناز در سمت غرب واقع شده اند.
مسجد جامع اموی که قدمت آن به دوران 1400 ساله اسلامی محدود نمی شود و ریشه و بنیانی 4000 ساله دارد و حدود 4000 سال پیش از مسجد آتشکده بوده است.
مدرسه نوریه کبری كه مدرسه ای قدیمی است که در سال 556 هجری توسط نورالدین محمود زنگی یکی از امرای بزرگ شام ساخته شده است.
مدرسه عادلیه کبری كه توسط ملک عادل سیف الدین ابی بکربن ایوب در سال 612 هجری ساخته شده است .در سال 1919 این مدرسه محل موزه ملی دمشق و سپس فرهنگستان شد و در حال حاضر مدرسه است.
قبرستان باب الصغیر كه یکی از قبرستان های بسیار مهم و تاریخی دمشق است.
قصر الخضراء یا قصر الاموی که دارالاماره معاویه بن ابی سفیان و سپس یزیدین معاویه بوده است.
قصر العظم (قصراسعد پاشا) كه يکی از زیباترین قصرهای دمشق است که به موزه ملی تبدیل شده است و دارای 36 اتاق می باشد که هر یک بخشی از موزه های مردم شناسی ، سلاح شده است.
کوه قاسیون كه گفته می شود در پائین این کوه ، آدم ابوالبشر سکونت داشته و در بالای آن قابیل ، برادرش، هابیل را کشته است ، در شرق آن حضرت ابراهیم(ع) به دنیا آمده است و در سمت غرب آن حضرت مسیح و مادرش مریم (س) پناه گرفته اند. از پیامبر اکرم روایت شده است که بر این کوه ، حضرت ابراهیم (ع) ، حضرت لوط(ع) ، حضرت موسی (ع) ، حضرت عیسی(ع) و حضرت ایوب نماز گزارده اند.
غار منسوب به اصحاب کهف كه در دمشق واقع شده و البته این غار از نظر تاریخی مستند نیست.
مغاره الجوع (غار سنگی) كه گفته می شود در این غارچهل پیامبر الهی ، یا چهل تن از عابدان و صالحان که توسط حکومت های ستمگر تحت تعقیب بوده اند، از فرط گرسنگی و شدت مشکلات به شهادت رسیده اند.
مغاره الدوم (غار خون) كه گفته شده در این غار حضرت هابیل (ع) به دست برادرش قابیل به شهادت رسیده است . این غار کمی پایین تر از غار اهل الکهف و کنار غار سنگی قرار گرفته است.
میدان جندی مجهول (سرباز گمنام) كه در شمال شهر دمشق، بزرگترین میدان به این نام ، نامگذاری شده است.
قلعه تاریخی دمشق كه به دست صلاح الدین ایوبی ساخته شده و توسط ملک عادل توسعه یافته است.
صیدنایا كه يك شهرک در 20 کیلومتری شمال دمشق است و در آن دیرصیدنایا قراردارد که بنابر قول مشهور، محل حضور حضرت مریم(س) بوده است.
منطقه غوطه كه منطقه ای خوش آب و هوا و سرسبز است و رومیان آن را رود طلایی می ناميدند.
معبد ژوپیتر كه این معبد به خدای رومیها تعلق داشته و در انتهای بازار حمیدیه و در محل مسجد اموی واقع شده است و در حال حاضر ویرانه های بعضی از دیوارها و ستون های سنگی آن دیده می شود.
موزه ها كه بر اساس آمار رسمی یونسکو، در سوریه بیش از 33 موزه مي باشد.
مراکز خرید دمشق :
دمشق بخاطر بازارهايش شهرت دارد. بازارهاي اين شهر خياباني است كه در دو طرف خيابان مغازه ها ، دكه ها و كافه ها صف كشيده اند.
بازار حميدیه (سوق الحميدیه) یکی از قدیمی ترین و مشهورترین بازارهای دمشق است. طول بازار 600 متر و عرض آن 15 متر است که از خیابان حمیدیه و کنار قلعه دمشق شروع می شود و تا درغربی مسجد جامع اموی امتداد می یابد.
بازار ديگر بازار مدحت پاشا است ، این بازار در عهد رومی ها ساخته شده و به سوق الطویل یا الطویله نیز معروف است.
فرودگاه دمشق :
فرودگاه دمشق در 35 كيلومتري شرقي شهر دمشق واقع شده است.
حمل ونقل عمومی دمشق :
حمل ونقل درون شهري به وسيله تاكسي ها انجام مي شود. دردمشق تاكسي هاي زرد رنگ داراي تاكسي متر هستند و درشهرهاي ديگر كرايه تاكسي ها به وسيله ادارات دولتي تعيين مي شوند.
اتوبوس ها وسيله ديگري براي جابجايي هستند و بيشتر سوري ها ازاتوبوس استفاده مي كنند و تعداد كمي داراي خودروي شخصي هستند. ميني بوس ها و ون ژاپني كه به ميكوبوس معروفند نيز جابجايي ها را دراين شهر صورت مي دهند. تاكسي ها هم درهمان مسير ميكوبوس ها فعاليت مي كنند اما بسيار گران تر از ميكوبوس ها هستند.
چندين شركت كرايه ماشين هم در دمشق وجود دارد اما نرخ آنها 50 درصد بيشتر ازكشورهاي غربي است. نرخ بنزين گران و يافتن آن دشوار است .اگر اين گزينه را انتخاب كرديد به خاطر داشته باشيد كه سوري ها در سمت راست رانندگي مي كنند.
تاریخچه دمشق :
نشانه ها و مراجع اوليه شهر مثل آنهايي كه درلوحه هاي ابلا (Ebla) موجود است تاييد مي كنند كه دمشق درهزاره سوم پيش ازميلاد ، شهري با نفوذ اقتصادي بسيار زياد بوده است. كتيبه هاي كهن زمان فرعون نام آن را دامسكا (Dameska) درج كرده اند. درطي هزاره دوم پيش ازميلاد تحت عنوان دارميسيگ (Darmisig) مركز سلطنت سلسله اي سامي بود و ازپيشرفت قابل ملاحظه اي بهره برد.
دمشق درسال 661 بعد ازميلاد و در زمان سلسله بني اميه تبديل به پايتخت اولين دولت عرب گرديد واين آغاز دوران طلايي دمشق بود. ازسواحل اقيانوس اطلس وكوه هاي پيرنه درغرب به رود ايندوس و چين درشرق نام آن گسترش پيدا كرد و باقي ماند. به دنبال انحطاط وسقوط سلسله بني اميه ، دمشق يك دوران غفلت وزوال را طي كرد و به بلا و ويراني مبتلا شد و فقط دربعضي مواقع ترقي و پيشرفتي موقتي را شاهد بود . با اين وجود ، پس ازكسب استقلال درسال 1946 ، اين شهر اهميت خود را به عنوان يك مركز فرهنگي وسايسي دردنياي عرب باز پس گرفت .
درحاليكه جهان وارد هزاره سوم مي شود ، دمشق هزاره ششم حيات خود را سپري ميكند .اين شهر كه زماني مركز سلطنت اميه (Umayyah) بوده اكنون جايگاه دولت سوريه به شمار مي آيد.
ساختار دمشق :
دمشق امروزي ، تلفيقي جالب ازشهر قديمي وجديد است . دربخش پيشرفته شهر ، خانه ها ، هتل ها وساختمان هاي دولتي امروزي به چشم مي خورند ، درحالي كه دربخش قديمي ، گنبدها و مناره هاي 200 مسجد با وقار خاصي ازفراز خانه هاي يك طبقه مشهور دمشقي سربرآورده اند.
اين شهر دراطراف دو رودخانه قرار گرفته كه درصورت عدم وجود اين رودخانه ها ،اين شهرغير قابل سكونت مي شد. دمشق قديمي ترين شهر جهان به شمار مي رود به طوري كه يك سكونت گاه دراينجا قدمتي 5000 ساله دارد. امروزه جذابيت اين شهر مرهون بازارهاي رمزآلود شرقي و فريبندگي موقر و تا حدودي رو به زوال گذاشته برخي اثار تاريخي اسلامي است . درمركز شهر ، ميدان شهدا يا ساحت الشهدا است كه اكثر رستوران ها وهتل ها درحوالي آن قرار دارند. مسلمانان براي زيارت مقبره حضرت زينب ، بانو رقيه و حضرت سكينه به اين شهر مسافرت مي كنند.