محل استقرار
این بنا در غرب میدان امام (میدان نقش جهان یا میدان شاه) و در روبروی مسجد شیخ لطف الله قرار دارد.
پیشینه
این بنا پس از انتقال پایتخت از قزوین به اصفهان بین سال های 971 تا 977 خورشیدی یا به عبارتی در اوایل قرن یازدهم هجری به عنوان مقر و دولتخانه حکومتی سلاطین صفوی ساخته شد و شاه صفوی پذیرای سفرا و شخصیت های مهم بود. این عمارت طی 5 مرحله معماری و در زمان جانشینان شاه عباس اول و بخصوص شاه عباس دوم و شاه سلیمان بین 70 تا 100 سال ادامه تکمیل یافت.
سبک معماری
کاخ عالی قاپو سه طبقه است و هر طبقه به دو طبقه اتاق تقسیم می شود و چون از بام طبقه آخر می توان تمام شهر را نظاره گر بود بنابراین آن را طبقه هفتم نیز محسوب می کنند.این عمارت با 36 متر ارتفاع بلندترین ساهتمان اصفهان تا چند دهه اخیر بوده است. نمای این بنا از هر طرف متفاوت است به گونه ای که از سمت میدان نقش جهان این بنا دوطبقه، از پشت ساختمان این بنا 5 طبقه، از طرفین بنا 3 طبقه و با احتساب همکف به عنوان اولین طبقه در کل 6 طبقه می باشد.. این بنا در 28 متر خود دارای ایوان بزرگی است و در این ایوان حوض مسی وجود داشته است که آب از آن فواره می کرده است. هر طبقه دارای تزئینات خاص خود می باشد. آنچه عالی قاپو را در زمره آثار شاخص قرار داده استمینیاتورهای هنرمند معروف عصر صفوی رضا عباسی و گچبری های طبقه آخر است که تالار آن به اتاق موسیقی یا اتاق صوت معروف است. در این قسمت شکل انواع جام وصراحی در دیوار ایجاد شده است که علاوه بر زیبایی و کاربرد تزئینی آن، باعث مش ده است که انعکاسات حاصله از نغمه های نوازندگان و اساتید موسیقی به واسطه این اشکال مجوف گرفته شود و صداها بدون انعکاس به گوش برسند.
بنیانگذار و بانی
بانی این بنا شاه عباس اول بوده است.
اهمیت ملی و جهانی
این کاخ موزه در 15 دی 1310 به شماره 104 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
جاذبه های گردشگری مجاور این مکان
موزه هنرهای تزئینی در چند قدمی، چهلستون در 1 کیلومتری، هشت بهشت، حمام شیخ بهایی، مدرسه چهارباغ و سی و سه پل در 2 کیلومتری این مکان قرار دارد.