جنگل حرای قشم

آدرس:
تنگه خوران
طریقه رفتن:
خودروی شخصی/ قایق
جنگل حرای قشم

محل استقرار

این جنگل در تنگه خوران بین جزیره قشم و بخشی از استان هرمزگان (حدفاصل بین شمال جزیره قشم و بندر خمیر) قرار دارد.

درباره جنگل

جنگل های همیشه سبز دریایی حرا در حاشیه شمال غربی قشم، که جزو 8 منطقه حفاظت شده بین المللی ایران می باشد ، از زیباترین جاذبه های خلیج فارس است. عمق آب در این مناطق از یک تا یک و نیم متر بالا نمی آید بنابراین این جنگل به هنگام بالا آمدن آب دریا، در آبهای نیلگون خلیج فارس به حالت شناور درمی آید و به هنگام فروکش کردن به مدت 6 تا 7 ساعت مانند جنگل های مناطق خشک نمایان می شود. مساحت کلی جنگل های 7500 هکتار و مساحت حوزه جزیره قشم 2400 تخمین زده شده است. جنگل های حرا، آخرین مجموعه انبوه و وسیع این درختان ساحلی در جنوب غربی آسیا محسوب می شود. جنگل های حرا در منطقه قشم به 3 عنوان جهانی معروف است : منطقه حفاظت شده بین المللی، ذخیره گاه زیست کره و تالاب بین المللی. چرا که 80 درصد آبزیان خلیج فارس در این منطقه تخم ریزی می کنند و نیز به عنوان ذخیره گاه بیوسفری ساحلی آبهای جنوب کشور در اکوسیستم خود گیاهان شورپسند دریایی، جانداران کف زی و پرندگان مهاجر اقیانوسی را پناه داده است و به عنوان بانک ژنی برای نسل آینده و حاضر نقش مهمی ایفا می کند.

خصوصیات درخت حرا

حرا گونه ای از گیاه شاه پسند است که دانه های آن روی درخت مادر می روید و نهال تولید می کند. پس از مدتی از درخت جدا می شود و داخل مرداب می افتد.گیاهان حرا برگ هایی با ظاهر بیضی شکل و قاعده ای باریک دارند. طول این برگ ها در حدود 5 تا 7.5 سانتی متر است. میوه این درخت بادامی شکل است و به یک خامه باریک منتهی می شود. ریشه های زانویی آن شکل منظمی ندارند و گلهای بسیار کوچکی دارد که محسوس نیست. گلهای آن به رنگ طلایی با 4 گلبرگ که هر گلبرگ بیش از چند میلی متر طول ندارد و دارای عطری شیرین و خنک که تا شعاع چند متری را تحت الشعاع قرار می دهد. نکته شگفت انگیز در مورد این درخت بی نیازی آن به آب شیرین است. بنا به روایتی این گیاه اسطوره ای از اشک چشم آدم روییده است حرا نام دارد و به افتخار دانشمند شهیر ایرانی ابن سینا نام لاتین این درخت به اسم ایشان نامگذاری شده است

کاربرد، خواص و فواید درخت حرا

این گیاه گاها به عنوان علوفه خشک برای چهارپایان مورد استفاده قرار می گیرد.به دلیل رشد این درخت در آبهای شور، بافت ساقه، تنه و ریشه این درخت به گونه ای است که آب شور دریا را تصفیه و مواد مورد نیاز آن را جذب و بقیه مواد را دفع می کندپوست این درخت برای باسیل هانزن که موجب جذام می شود موثر است. شیره درون آوندهای این درخت برای مشکل خشکی پوست بسیار مفید است. در صنعت از تانن موجود در حرا برای تولید جوهر مازو استفاده می شود و نیز چسب تخته و خمیر چوب از دیگر فراورده های صنعتی آن است.

گونه های جانوری این جنگل

این جنگل مهد انواع گوناگون آبزیان، پرندگان و دوزیستان است. پرندگان این جنگل عبارتند از: مرغ ماهیخوار، حواصیل، لک لک، پلیکان، مرغابی و مرغ دریایی. آبزیان عبارتند از: خرچنگ، مار دریایی، شیلو، کلینگ (نوعی صدف) و از دوزیستان می توان به انواع قورباغه ها اشاره کرد.

اهمیت ملی و جهانی

نام این جزیره در فهرست ذخایر زیست کره زمین یونسکو ثبت جهانی شده است.

جاذبه های گردشگری مجاور این مکان

بام قشم در 7 کیلومتری، دره تندیس ها در 8 کیلومتری، تنگه چاهکوه در 26 کیلومتری، قلعه پرتغالی ها در 34 کیلومتری، گورستان تاریخی روستای لافت در 35 کیلومتری و دره ستاره ها در 53 کیلومتری این مکان قرار دارد.

/ ایران / هرمزگان / قشم / جاذبه های قشم / جنگل حرای قشم