محل استقرار خانه مشروطه
خانه مشروطه در یکی از محله های قدیمی شهر تبریز به نام راسته کوچه قرار گرفته است و در غرب بازار تبریز مستقر است.
سبک معماری
سبک معماری آن به دوره قاجار برمی گردد. از ویزگیهای منحصر به فرد این خانه می توان به پنجره های ارسی، دربهای منبت کاری شده، غلام گردش، کلاه فرنگی و نورگیر اشاره کرد. این خانه از یک حیاط زیبا و درختکاری های چشم نواز و حوضخانه سرسرا برخوردار است. نورگیر سرسرا بر روی چهار ستون بلند با سرستون های گچبری استوار شده و آینه ها و شیشه های رنگی زینت بخش این خانه شده است. سرسرا و اتاق مشرف به حیاط جالبترین و زیباترین قسمت بنا است که از در و پنجره های مشبک با شیشه الوان ساخته شده است. این ساختمان از سنگ و آجر و خشت تشکیل یافته است.
بنیانگذار و بانی
ملک شخصی حاج مهدی کوزه کنانی بوده است. این خانه در زمان به توپ بسته شدن مجلس شورای ملی توسط محمدعلی شاه محل اجماع و همفکری بزرگان مشروطه شد. ستارخان، باقرخان، ثقه الاسلم تبریزی، حاج میرزا آقا فرشی و بنیان گذار این مجموعه حاج مهدی کوزه کنانی از افراد مهمی بودند که در این خانه به همکاری و همفکری مشغول بودند. در طول 11 ماه محاصره تبریز این خانه مرکز فرماندهی و تصمیم گیری برای پایین آوردن پرچم های تسلیم در برابر شاه قاجار بوده است.
آثار و اشیاء موجود
مهمترین آثار تاریخی این موزه عبارتند از سلاح کمری ستارخان، فرش مشروطه، وسایل شخصی سران مشروطه و دیگر مدارک مربوط به انقلاب مشروطه.
تندیس ها و مجسمه شخصیت ها و مجاهدین مشروطیت مانند ستار خان و باقرخان،حسن خان باغبان، علی مسیو، جهانگیر خان صور اسرافیل،میرزا اسماعیل نوبری و ... و عکس هایی از مخالفان مشروطه مانند محمدعلی شاه و مظفرالدین شاه و ... به نمایش گذاشته شده است.
اهمیت ملی و جهانی
این بنا در سال 1354 به شماره ثبت 1171 در فهرست اثار ملی قرار گرفته شده است.
آثار تاریخی مجاور این مکان
مسجد جامع و بازار تبریز نزدیکترین جاذبه گردشگری به این مکان می باشند.