بازار تبریز

آدرس:
خیابان جمهوری
طریقه رفتن:
خودروی شخصی/ تاکسی/ اتوبوس
بازار تبریز

محل استقرار

این بازار در مرکز شهر تبریز قرار دارد که از شمال به رودخانه مهران رود ، از شرق به عالی قاپو و از غرب به مسجد جامع متصل است.

پیشینه تاریخی

به گفته برخی مورخان بازار فعلی تبریز مربوط به اواخر زندیه وعصر قاجار است ولی قدمت این بنا نامعلوم است. شهر تبریز به جهت قرار گرفتن در مسیر جاده ابریشم مرکز داد و ستد بسیار مهمی به شمار می رفت و از بازار پر رونقی برخوردار بود و به همین دلیل کالاهای شرق و غرب در آن مبادله و معامله می شد تا جاییکه شاردن فرانسوی آن را بهترین بازار آسیا دانسته در مورد اجزای معماری آن مانند گنبد ها و طاق هااظهار شگفتی کرده و نیز بازار قیصریه را زیباترین بخش بازار دانسته است. این بازار در سال 1193 در اثر زلزله دچار آسیب دیدگی شد ولی بعد از مدتی به دست معماران زبده و مردم شهر مرمت و بازسازی شد. این بازار از چندین بازارچه و تیمچه و سرا تشکیل یافته است که تیمچه امیر بزرگترین گنبد و تیمچه مظفریه باشکوه ترین معماری را داراست. آرایش مغازه ها، سبک معماری بازار، کثرت تیمچه ها، دالان ها، راسته ها، کاروانسرا ها و نیز وجود انواع حرف و صنوف و وجود تعداد زیادی مدرسه و مسجد از قدمت تاریخی برخوردارند، از عواملی هستند که بازار تبریز را به نمونه بارز تجارت و کسب و کار و زندگی اسلامی و شرقی بدل کرده است.

اهمیت ملی و جهانی

بازار تبریز با مساحت یک کیلومتر مربع بزرگترین بازار مسقف و به هم پیوسته جهان است که در سال 1354 به ثبت ملی و در سال 1389 در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گرفته است.

بخش های مختلف بازار

بازارچه های بازار تبریز عبارتند از :

1- بازارچه امیر که بازار طلافروشان است و از پررونق ترین و مهمترین بازار های تبریز است. این بازارچه به دست میرزا محمدخان امیر نظام ساخته شده است.

2- بازارچه بلورفروشان که قبلا به در آن به فروش وسایل و ملزومات شیشه ای خصوصا بلور پرداخته می شد. تیمچه ها و سراهای ان عبارتند از : تیمچه قندفروشان، تیمچه مظفریه، دالان بادامچی لر ، دالان حاج شیخ، دالان میرزا مهدی، سرای میرزا مهدی سرای گرجیلر.

3- بازارچه شیشه گرخانه در حال حاضر محل عرضه انواع لوازم آرایش و لوازم التحریر است ولی در گذشته محلی برای فروش انواع شیشه و اکثر مغازه های ان به حرفه شیشه سازی مشغول بودند. این بازارچه از دو سرا به نام های حاج رسول و میرزا علی نقی تشکیل یافته است ولی شهرداری این دو سرا را تخریب و بازار و پارک شمس تبریزی را به جای آن احداث کرده است.

4- بازار صادقیه بازار بزرگ فرش دستباف است که از گذشته تا به امروز در این بخش فعالیت داشته است. تیمچه های معروف این بازارچه عبارتند از تیمچه حاج رحیم و تیمچه دالان خونی و سراهای معروف آن عبارتند از سرای بزرگ شاهزاده، سرای دباغایی، سرای دودری، سرای قدیم سید حسین، سرای کوچک شاهزاده، و سرای میانه سید حسین

5- بازار عباچی که از تیمچه ها و سراهای معروف ان می توان به تیمچه حسینی، تیمچه شعرباغان، تیمچه اخلاقی و سرای میر اسماعیل اشاره کرد.

6- بازارچه کفاشان یکی از مراکز تولید و پخش کفش در تبریز است. مهمترین تیمچه های بازارهای آن عبارتند از: تیمچه امید ، تیمچه حاج ابوالقاسم، سرای امید و سرای حاج ابوالقاسم.

7- بازار یمنی دوز که مکانی برای عرضه کفش محلی بوده است و تیمچه های آن عبارتند از: تیمچه شفیع و سراهای آقا، شاهزاده و شفیع

8- راسته بازار یکی از مکانهای مهم بازار تبریز است ملزومات و کالاهای مصرفی از هر نوعی را عرضه می کند و از تیمچه ها و سراهای بسیاری برخوردار است.

جاذبه های گردشگری مجاور این مکان

مقبره الشعرا در فاصله 1 کیلومتری و مسجد کبود و سایت موزه عصرآهن در 2 کیلومتری این مکان قرار دارد.