محل استقرار
موزه ارومیه در خیابان شهید بهشتی شهر ارومیه قرار دارد.
اطلاعات اولیه موزه
موزه شهر ارومیه در سال 1346 بنا شده است که از دوسالن بزرگ و کوچک ساخته شده است. سالن بزرگ آن شامل اشیای باستانی و تاریخی است که مربوط به دوره های مختلف تاریخی است وچینش آنها بر اساس قدمت از درب ورودی به ترتیب از دوره ماقبل تاریخ، دوره ساسانی تا دوره قاجار و سالن کوچک آن مختص موزه مردم شناسی است. در این موزه مجموعه ای از کتب خطی من جمله قرآن و کتب دینی و اسلامی همچنین اشیایی از دوره های ماقبل تاریخ، تاریخی ، اسلامی و نیز اشیای مربوط به هنرهای ملی و تزئینی مردم شناسی، صنایع دستی و... به نمایش گذاشته شده است. در حال حاضر 26هزار شیء باستانی دراین موزه نگهداری و ارائه می شود.
آثار و اشیای منحصر بفرد
سه خط نوشته مربوط به هزاره اول قبل از میلاد یعنی استل کله شین، استل موانا و کتیبه محموداباد که به خط میخی اورارتویی است، سالن نگهداری ساعت های قدیمی، بخش مردم شناسی و اشیای باستانی و تاریخی از آثار و ویزگی های منحصر بفرد این موزه به شمار می رود.
بخش بندی موزه
بخش ماقبل تاریخ: این بخش شامل اشیایی از دوره های ماقبل تاریخ که از حفاری های کشف شده از تپه های اسماعیل آباد، املش گیلان، حسنلوی نقده،سیلک کاشان، دینوخواه، و عمارلو است.
بخش تاریخی لرستان: اشیای این بخش مربوط به منطقه لرستان می باشد که اکثرا مفرغی و برنزی است و از ابزار و وسایل جنگی و فلزی و سفالی تشکیل یافته است.
بخش تاریخی: این بخش شامل اشیایی از دوره های قبل از اسلام است که اکثرا سفالی و فلزی است و به شهرهای شوش، دیلمان، خوروین، نوروز محله،ری، رودبار، گری،رحمت آباد، سیاهکل،عمارلو و نهاوند مربوط است.
بخش سکه ها: در این بخش سکه های مربوط به دوره های قبل از اسلام و نیز سکه های از دوران امویان، عباسیان، آل بویه،سلجوقیان،اتابکان،مغول، تیموریان،آل جلایر، آق قویونلوهاريالصفویه و زندیه است.
بخش اسلامی: بیشتراشیای مربوط به موزه ارومیه به دوران اسلامی و تمدن اسلامی بازمی گردد. همچنین ظروف سفالین و فلزی ظریفی با خطوط کوفی و آیات قرآنی یافت شده از گرگان، ری، کرج، قوچان، سبزه وار، نیشابور، اراک، کاشان، ساوه ، شوش،گنبد کاووس، بیرجند و اصفهان در این موزه وجود دارد.
بخش مردم شناسی: در این بخش لباس ها و وسایل مسی، برنجی، شیشه ای،پارچه ای، سفالیف تخته ای و همچنین مجسمه هایی از اقوام عشیره های مختلف کشور ملبس به لیباس های محلی به چشم می خورد.
بخش هنرهای تزئینی: خط نوشته ها و آیاتی از قران مجید به خط نسخ، نستعلیق، تابلو ومینیاتور و مرقع و قلدانهایی از قرن سیزدهم و چهاردهم ه.ق. در این موزه به نمایش گذاشته شده است.
جاذبه های گردشگری مجاور این مکان
برج سه گنبد به فاصبه 2 کیلومتر و کلیسای ننه مریم و مسجد سردار به فاصله 3 کیلومتر لز این موزه قرار دارند.